Gratis dropbox voor het dorp?

Om het delen van bestanden en samen werken aan projecten makkelijker te maken, hebben we een zogenaamde "cloudserver" geinstalleerd. Deze cloudserver vervangt Owncloud en Dropbox servers waarmee we tot nu toe gewerkt hebben. De reden is dat deze diensten ofwel een beperkte opslagruimte hebben (Owncloud) ofwel geld kosten (Dropbox). De cloudserver die we hier introduceren heeft deze beperkingen niet - we hebben erg veel ruimte tot onze beschikking (in totaal zo'n 4 TB) én het gebruik is eigenlijk gratis omdat de server is geinstalleerd op een systeem dat we toch nodig hadden voor in de winkel.

Voor wie is deze dienst beschikbaar?

De server is eigendom van de coöperatie. En daarmee is ie beschikbaar voor iedereen die iets met de coöperatie te maken heeft. Dat wil zeggen - voor alle verenigingen en clubjes uit de dorpen Adorp, Sauwerd en Wetsinge. Het gebruik is niet alleen beperkt tot de verenigingen en stichtingen - als je met een groepje mensen uit het dorp iets wilt doen waarbij het handig is om een dropbox te hebben, dan kun je een account krijgen op dit systeem.

Hoe gebruik is deze cloudserver?

Je kunt bij de gedeelde bestanden vanaf een website. Die site open je door deze link te openen in je browser: https://cloud.reitdiepdal.org/?launchApp=SYNO.SDS.Drive.Application.

Vul je eigen naam en wachtwoord in en je komt op de dorpsdropbox terecht (zie screenshot hieronder). Je hebt een eigen map (mocht je zelf iets willen bewaren op die server) en een "team map". Op die team map zie je de mappen die met jou en je team gedeeld worden. In onderstaande voorbeeld Zie je dat de hier ingelogde persoon bij de coöperatie map kan, bij een map "shop" en een vrijwilligers map. 

Het is goed te weten dat de mappen die jij kunt zien. alleen zichtbaar zijn voor jouw eigen groep, team of club. De info is dus niet zichtbaar voor andere gebruikers.


Bestanden bewerken.

De meeste mensen gebruiken de server als "archief" - dwz er staat spul wat je niet al te vaak hoeft te wijzigen. Maar niets staat je in de weg de bestanden te bewerken. 

Mocht je bestanden willen bewerken, dan kun je ze openen door te "dubbelklikken" - het bestand wordt dan gedownload en geopend in bijvoorbeeld jouw versie van Word of Excel. Je kunt je wijzigingen terugzetten door het bestand te uploaden of het gewoon te "droppen". Deze functies vind je allemaal onder de knoppen boven de bestanden (zie plaatje hieronder)