Versions Compared

Key

 • This line was added.
 • This line was removed.
 • Formatting was changed.

Gratis dropbox voor het dorp?

Om het delen van bestanden en samen werken aan projecten makkelijker te maken, hebben we een zogenaamde "cloudserver" geinstalleerd. Deze cloudserver vervangt Owncloud en Dropbox servers waarmee we tot nu toe gewerkt hebben. De reden is dat deze diensten ofwel een beperkte opslagruimte hebben (Owncloud) ofwel geld kosten (Dropbox). De cloudserver die we hier introduceren heeft deze beperkingen niet - we hebben erg veel ruimte tot onze beschikking (in totaal zo'n 4 TB) én het gebruik is eigenlijk gratis omdat de server is geinstalleerd op een systeem dat we toch nodig hadden voor in de winkel.

Voor wie is deze dienst beschikbaar?

De server is eigendom van de coöperatie. En daarmee is ie beschikbaar voor iedereen die iets met de coöperatie te maken heeft. Dat wil zeggen - voor alle verenigingen en clubjes uit de dorpen Adorp, Sauwerd en Wetsinge. Het gebruik is niet alleen beperkt tot de verenigingen en stichtingen - als je met een groepje mensen uit het dorp iets wilt doen waarbij het handig is om een dropbox te hebben, dan kun je een account krijgen op dit systeem.

Hoe gebruik is deze cloudserver?

Er zijn twee manieren om bij de gedeelde bestanden op de server te geraken:

 1. Door een programmaatje op je desktop te installeren.
 2. Via de webinterface

De Cloudstation

Optie één gebruikt Cloudstation (een programma dat je op je computer installeert) en maakt het leven heel gemakkelijk. Dit programma maakt een folder aan op je computer en maakt daarin een kopie van alle bestanden die met jou gedeeld zijn op de server. Als je iets verandert aan één van deze bestanden, of als je iets toevoegt of weggooit, dan worden die wijzigingen ook naar de server gekopieerd - en uiteindelijk naar alle anderen met wie je de bestanden deelt. Hou er dus wel rekening mee dat jouw wijzigingen ook bij een ander doorgevoerd worden.

...

 1. Installeer de windows software:
 2. Na het doorlopen van een paar schermpjes is de software klaar voor gebruik. Open de software nu voor het eerst
 3. Klik nu op "nu starten" en vul het scherm in als hieronder. In het voorbeeld zien we de account van onze voorzitter, maar dit is natuurlijk maar een voorbeeld. Je gebruikersnaam is voornaam.achternaam. Je wachtwoord krijg je apart toegezonden. En klik volgende!
 4. Je krijgt nu onderstaand scherm. Je moet nu de mappen selecteren die je wilt delen. Dit doe je door op de potloodjes te klikken.


 5. Eerst het bovenste potlood. Dit geeft je een beeld van de map(pen) die met jou gedeeld kunnen worden. Kies in eerste instantie alleen de map "cloud.reitdiepdal.org". Daarin staan alle gedeelde bestanden. Over de map "media" volgt later meer. 6. Kies nu een map op je computer om de data op te slaan. Bijvoorbeeld je desktop, of je map "documenten". Door het vinkje "maak een lege..." aan te zetten, wordt er een nieuwe map aangemaakt waarin de data terecht komt.
 7. Je kunt nu de installatie afsluiten. Nadat je klaar bent, wordt er een klein icoontje zichtbaar in je taakbalk ten teken dat de software actief is.
 8. Door op dit icoontje te klikken, krijg je de software weer in beeld:
 9. En door op "hoofdtoepassing" te klikken krijg je het volgende window:
 10. Je kunt er nu voor kiezen om andere mappen te koppelen. Klik op "Maken". Er zijn in dit geval 2 extra mappen beschikbaar: "Home" en "Media". De Home map is een map die je kunt koppelen en die alleen voor jouzelf zichtbaar is. Je deelt in deze map dus niets met een ander. Je kunt deze map gebruiken als backup voor persoonlijke zaken. De grootte is echter beperkt om ons systeem niet te overbelasten. De MEDIA map is bedoeld als centraal verdeelpunt voor foto's, filmpjes en dergelijke. Deze map wordt naar verwachting heel groot, en je moet je afvragen of je dze map wel wilt koppelen. Immers, alles wat er in staat, zal ook op je computer verschijnen...Je kunt de media map beter benaderen vanaf de web-interface (zie hieronder)

De webinterface

Je kunt ook bij de gedeelde bestanden vanaf een website. Die site open je op een beetje speciale manier, namelijk vanaf deze link: https://cloud.reitdiepdal.org Je krijgt dan het volgende beeld:

...